Grijanje s klima uređajem

Grijanje s klim uređajem sve je češći način regulacije temperature prostora, u vremenima kada vanjske temperature padaju. Danas sve veći broj klima za kućnu upotrebu (split sistemi) u sebi imaju ugrađenu mogućnost grijanje prostora. Razvojem tehnologija (inverter klime) uređaji postaju sve učinkovitiji u grijanju i štednji električne energije, a njihova cijena povoljnija.

Klima uređaji s opcijom grijanja najčešće se ugrađuju kada se jednim uređajem želi grijati i hladiti prostor. Grijanje pomoću klima uređaja najpogodnije je u podnebljima u kojima su zime umjerene. Nova tehnološka rješenja, kao što su inverter klime, omogućavaju učinkovito grijanje i prilikom vrlo niskih vanjskih temperatura.Iz ponude izdvajamo Hyundai Elite inverter, Gree Lomo REGULAR , Mitsubishi eletric MSZ/MUZ AP i Toshiba Suzumi plus koji imaju mogučnost  grijanja pri vanjskoj temp -15*C.

Energetska efikasnost nikada važnija

Klima uređaji spadaju među najveće potrošače električne energije u Europi. Upravo je zato u pripremi regulativa koja će ograničiti plasman neefikasnih uređaja na tržišta Europske unije. Drugim riječima, već od iduće godine zabranit će se prodaja uređaja koji konzumiraju visoke razine električne energije te će na snagu stupiti nova klasifikacija za klima uređaje koju će popratiti uvođenje energetskih klasa A+++, A++ i A+, dok će prodaja uređaja energetske klase niže od C u hlađenju i A u grijanju biti zabranjenja.

U takvoj su situaciji u velikoj prednosti klima uređaja japanskih proizvođača, pošto je riječ o modelima najvišeg stupnja energetske efikasnosti. Prilikom odabira klima uređaja obratite pozornost na potrošnju električne energije koji su deklarirani kroz (S)COP i (S)EER koeficijente. Što su ti koeficijenti viši, niži je utrošak električne energije.