Česta pitanja za izbor uređaja

Energetska efikasnost nikada važnija

Klima uređaji spadaju među najveće potrošače električne energije u Europi. Upravo je zato u pripremi regulativa koja će ograničiti plasman neefikasnih uređaja na tržišta Europske unije. Drugim riječima, već od iduće godine zabranit će se prodaja uređaja koji konzumiraju visoke razine električne energije te će na snagu stupiti nova klasifikacija za klima uređaje koju će popratiti uvođenje energetskih klasa A+++, A++ i A+, dok će prodaja uređaja energetske klase niže od C u hlađenju i A u grijanju biti zabranjenja.U takvoj su situaciji u velikoj prednosti klima uređaja japanskih proizvođača, pošto je riječ o modelima najvišeg stupnja energetske efikasnosti. Prilikom odabira klima uređaja obratite pozornost na potrošnju električne energije koji su deklarirani kroz (S)COP i (S)EER koeficijente. Što su ti koeficijenti viši, niži je utrošak električne energije.

Kako odabrati klima uređaj za grijanje

Prilikom odabira klima uređaja treba u obzir uzeti slijedeće:

Veličina  i broj prostorija koje se žele grijati,
Podneblje u kojem se prostor za grijanje nalazi (mediteran, kontinent, planine)
Financijske mogućnosti
S definiranim parametrima, kontaktirajte nas kako bi, s Vama u suradnji, odabrali najbolje rješenje grijanja s klimom koje zadovoljava vaše potrebe.

Veličina prostora izravno utječe na potrebnu snagu uređaja za grijanje, dok broj prostorija određuje mjesto na kojem će se ugraditi unutarnja jedinca ili odrediti broj unutarnjih jedinica koje se moraju ugraditi u prostor.

Klimatske prilike utječu na odluku da li se grijati s klima uređajem ili odabrati drugo rješenje, te odabir tehnologije koju klima uređaj koristi. Inverter tehnologija u uređajima omogućava učinkovito grijanje i prilikom niskih vanjskih temperatura do -20C .

Klima uređaji koji koriste električnu energiju za rad mogu ostvariti iznimnu energetsku efikasnost. Primjerice,  japanski klima uređaji proizvođača Mitshubishi  za svaki 1 kW utrošene električne energije mogu proizvesti više od 5 kW toplinske energije. Osim izrazitog komfora, jer je za start grijanja potrebno pritisnuti tek jedno dugme na daljinskom upravljaču, grijanje putem klima uređaja spada među najjeftinije oblike grijanja.

U direktno srazu sa grijanjem na lož ulje, klima je jeftinija četiri puta, a u odnosu na električnu grijalicu čak pet puta! Pomnožite li tu uštedu sa brojem mjeseci u kojima se grijete, jasno je da klima uređaj vrlo brzo sam sebe isplati kroz uštedu električne energije.

Visoke uštede na računima za struju osigurat će vam napredni inverterski kompresori ugrađeni u vanjske jedinice. Prilikom odabira klima uređaja, svakako provjerite koliko iznosi COP (Coefficient of Performance) koji vam govori koliko je pojedini model energetski efikasan, odnosno koliko kW topline može predati iz jednog kW utrošene električne energije.

Kako održavati klima uređaj

Održavanje klima uređaja u sezoni grijanja identično je održavanju klima uređaja u sezoni hlađenja. Svakako obavite redoviti servis klima uređaja prilikom promjene načina rada klime kako bi ista radila što učinkovitije. Redoviti servis prepustite djelatnicima ovlaštenih servisa koji su stručno educirani za ove vrste poslova.

Klima uređaj prvenstveno se održava kako bi se osigurala tehnička ispravnost uređaja, te osigurala higijena zraka.

Održavanje tehničke ispravnosti klima uređaja podrazumijeva provjeru ispravnosti rada dijelova uređaja kako bi isti pružio učinkovit rad. Neučinkovit rad uređaja (slabo grijanje, buka, čudni zvukovi, …) prvenstveno su posljedica neispravnosti samog uređaja i prisutnost objekata kojima nije mjestu u uređaju (lišće, prašina, …).

Redovito čistite filtere klima uređaja. Dovoljno vam je malo dobre volje i malo vremena. Filter se provjerava svaka dva mjeseca u sezoni grijanja, a preporučljivo je i češće kod onečišćenih okolina, prisutnosti kućnih ljubimaca ili intenzivnijeg korištenja klima uređaja.

Saznajte više o održavanju i čišćenju klima uređaja

Savjeti, dobro je znati
Prilikom potrage za odgovarajućim klima uređajem, za potrebe grijanja, savjetujte se sa stručnim osobama, osobama koje su educirane i koje imaju iskustva u radu i rukovanju s klima uređajima
Posebnu pozornost obratiti prilikom odabira klima uređaja koji će raditi u područjima u kojima vanjske temperature nisko padaju. U tom slučaju obavezno odaberite klima uređaj s inverter tehnologijom.
Ovisno o potrebama i željama, koristite ovlaživače zraka u prostorima koji se griju, kako bi se postigla optimalna vlažnost zraka. Ovo pravilo vrijedi za bilo koji oblika ili način grijanja (centralno, etažno, peć, klima, …)
Padom vanjske temperature, učinkovitost grijanja klima uređaja opada. Stoga je razvijena inverter tehnologija koja znatno povećava učinkovitost grijanje kod nižih temperatura, štedi i energiju.
U slučajevima kada vanjska temperatura padne nisko, dijelovi uređaja se počinju smrzavati. Zato klima uređaji, s mogućnošću grijanja, imaju opciju automatskog odmrzavanja  koja se periodički uključuje tijekom rada. Prilikom automatskog odmrzavanja uređaja, dolazi do kratke i privremene promjene rada uređaja koja traje par minuta.
Inverter tehnologija je način regulacije i upravljanja radom kompresora u klima uređaju. Inverter tehnologija omogućava promjenu snage kojom kompresor radi čime omogućuje njegovo optimalno korištenje i opterećenje. Kada za to postoji potreba kompresor radi jače, a kada se klima uređaj približava željenoj temperaturi prostora, snaga kompresora se smanjuje. Klasični kompresori u klime uređajima rade po principu upaljen/ugašen i rade puno snagom. Inverter tehnologija omogućava znatnu uštedu električne energije i učinkovitost.

Što je glavni uzrok loše kvalitete zraka?

Glavni uzrok loše kvalitete zraka u klimatiziranim prostorima je slabo, a ponekad i nikakvo čišćenje, odnosno održavanje klima uređaja. Problem kvalitete zraka posebno je izražen u prostorima u kojima se koriste lokalni sistemi klimatizacije (prozorske jedinice i split sistemi).
Kod velikog broja korisnika klima uređaja zbog neupućenosti prevladava mišljenje kako klima uređaje ne treba čistiti i dezinficirati, već da je dovoljno samo redovito prati filtere. Tek kada se u klimatiziranim prostorima počnu osjećati nelagodno, kada se iz klima uređaja osjeti neugodan miris ili kada uređaj ne hladi dovoljno, za pomoć se obraćaju serviserima.
Mali broj vlasnika klima uređaja upoznat je s opasnostima koje prijete od prljavih uređaja te od servisera na vrijeme traže da im uređaje očiste i pripreme za sezonu hlađenja.

Na što je potrebno obratiti pažnju kod čišćenja klima uređaja?
Potreba za čišćenjem klima uređaja proizlazi iz njihovog načina rada. Kod split sistema, prozorskih jedinica i ventilokonvektora turbina-ventilator uvlači zrak iz prostorije. Taj zrak u pravilu je kontaminiran prljavštinom i mikroorganizmima. Najveći dio prljavštine i mikroorganizama zadržavaju se na filterima te ih je iz tog razloga potrebno redovito prati i dezinficirati, a kod ventilokonvektora redovito mijenjati.
Nakon filtracije zrak prelazi preko izmjenjivača gdje se hladi. Dio prljavštine i mikroorganizama koji nije zaostao na filtrima zadržava se na izmjenjivaču. Na njemu dolazi do stvaranja izolirajućih naslaga i stvaranja bio-filma (nakupine mikroorganizama). Kako bi izolirajuće naslage i bio-film uklonili s izmjenjivača potrebno ga je temeljito oprati, a nakon toga izvršiti dezinfekciju.
Osim što se zrak na izmjenjivaču hladi, na njemu dolazi do kondenzacije vlage iz zraka. Kondenzat se slijeva niz lamele izmjenjivača u drenažnu tavu i linijom odvodnje izvodi se van. Vlažne lamele izmjenjivača i drenažna tava pogodno su mjesto za razvoj bakterija, plijesni i gljivica.
Zbog mogućnosti pojave bakterija, plijesni i gljivica, posebnu je pažnju potrebno posvetiti održavanju drenažne tave. Ako se ne održava čistom i ako se redovito ne dezinficira, drenažna tava može postati izvorom raznih alergija, oboljenja i neugodnih mirisa.

Kako pripremiti klima uređaj za sezonu hlađenja?
Danas od lokalnih uređaja za klimatizaciju na našem tržištu prevladavaju split sistemi. Prije početka sezone hlađenja potrebno je pozvati ovlaštenog servisera da pregleda ispravnost uređaja i izvrši kompletno čišćenje i dezinfekciju unutarnje jedinice klima uređaja.

Čišćenje i dezinfekcija unutarnje jedinice mora obuhvatiti:
Pranje isparivača, filtera, maske i ostale mehaničke opreme
Dezinfekcija isparivača i filtera
Čišćenje drenažne tave i linije odvodnje kondenzata

Neodržavanje klima uređaja
Ukoliko se klima uređaj ne čisti barem jednom godisnje a u poslovnim prostorima i česće klimi se smanjiva kapacitet i trosi vise el. energije te postaje potencijalno rasadiste bakterija u prostoriji. Neodržavanoj i neočisćenoj klimi kompresor radi pod opterećenjem te mu se smanjiva radni vijek zbog otežane cirkulacije zraka i zagusenosti. Da bi se takva klima očistila potrebno ju je demontirati, odnosno skinuti sa zida. Sam postupak demontaže, čišćenja i ponovnog spajanja sa vanjskom jedinicom zahtjevan je i skup. “Ušteda” koja je ostvarena neservisiranjem klima uređaja vrlo brzo će nestati kroz racun za električnu energiju ili u krajnem slučaju kupnjom novog aparata. A o nezdravom boravku u prostoriji sa takvim klima uređajom da ne govorimo.